Σεξουαλικά βοηθήματα και ΜΜΕ, μέρος 1ο (προσοχή, περιέχει τολμηρή γλώσσα)

Δεν θέλω να γράψω αυτό το κείμενο, θέλω να λύσω τα μαλλιά μου και να τρέξω σε ένα λιβάδι με παπαρούνες. Κάποια μέρα που θα είμαι ανέμελη, θα το κάνω, μέχρι τότε όμως ας συγκεντρωθώ σε αυτό το γραπτό.
Αφορμή για το κείμενό μου στάθηκε ένα δισέλιδο αφιέρωμα περιοδικού  υγείας και γυμναστικής στα σεξουαλικά βοηθήματα. Το περιοδικό το αγόραζα πολλά χρόνια, μέχρι που πέρσι μέτρησα τις σελίδες του, βρήκα 31 με ύλη και 109 με διαφημίσεις, οπότε το σταμάτησα. Το ξαναγόρασα εφέτος κι ήταν μεγάλη έκπληξη να βρω στην αρχή του σχεδόν, στην σελίδα 26 το δισέλιδο αφιέρωμα. Δεν είχα ποτέ σκεφτεί ότι τα sex toys είναι κάτι τόσο συνηθισμένο ώστε να μπαίνουν σε περιοδικά ευρείας κατανάλωσης για τις γυναίκες πρωτίστως, αλλά και ίσως για όλη την οικογένεια, τώρα όμως που το διαπιστώνω θα εξετάσω αυτό το αφιέρωμα μέσα από 3 πρίσματα: 1) την μεριά του αναγνώστη-καταναλωτή που ενημερώνεται, 2) την ιδεολογική τοποθέτηση πίσω από την χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων και 3) την συνολική πολιτική πλευρά του θέματος.
Μέρος 1ο: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Το περιοδικό προσεγγίζει το θέμα ανάλαφρα και παιχνιδιάρικα, σαν να απευθύνεται περισσότερο σε μικρά κοριτσάκια παρά σε ενήλικες γυναίκες, χρησιμοποιώντας την κομψή ρομαντική γλώσσα των Άρλεκιν και πολλές παραπομπές σε ταινίες, σε μόδα, σε video-games, ή σε γνωστές παροιμίες, δηλαδή σχεδόν πουθενά δεν αναφέρεται κάθε τι με το όνομά του, ενώ οι ευφημισμοί δίνουν και παίρνουν. Ποιοί δηλαδή; Το ίδιο το αφιέρωμα λέγεται sex toys story σαν την παιδική ταινία της Pixar, έχει μέσα ένα μαγικό ραβδί, ένα λαγουδάκι στα ελληνικά, κι ένα στα αγγλικά (rabbit), ένα pillow talk σαν την ταινία με την Ντόρις Νταίη, ένα  rabbit bunny από το Sex and the city, άλλο ένα λαγουδάκι μέσα στο rabbit kit, ένα joystick ride και φυσικά old time  classics. Έχει παιχνίδια με κομψά ονόματα όπως το  Posh που είναι "μικρό στο μάτι..." κι έχει κάποιο σεξουαλικό βοήθημα που είναι "σαν έργο τέχνης" διότι "ο έρωτας έχει γίνει αμέτρητες φορές κεντρική ιδέα στην τέχνη", οπότε κι εσύ η καταναλώτρια "φρόντισε τα sex toys που θα διαλέξεις να θυμίζουν ένα καλαίσθητο έργο τέχνης". Εδώ να ενημερώσω τις καταναλώτριες που ίσως δεν το γνωρίζουν πως η τέχνη αποτιμάται ακριβά, γι αυτό και το συγκεκριμένο βοήθημα από ατσάλι κάνει 83 ευρώ, ενώ το μπας-κλας πλαστικό για την ίδια χρήση μόνο 10,69. Υπάρχει μια κατηγορία με προϊόντα που λέγονται "εναλλακτικά" για όσους ασχολούνται με γιόγκα και ζεν, όπως επίσης μία κατηγορία όχι μόνο για την γυναίκα, ούτε για την γυναίκα και έναν κάποιο άντρα, αλλά για την γυναίκα και τον Έναν και Μοναδικό (for you and him). Ολο το δισέλιδο είναι γραμμένο... πώς να το πω ακριβώς; για γυναίκες ρομαντικές έως φεγγαροχτυπημένες που ταυτόχρονα την "ψάχνουν" με τα τελευταία gadjet που χρησιμοποιούν οι σεξεργάτριες του πορνό.
Το κείμενο διαπνέεται από φιλάνθρωπο πνεύμα διότι σε ειδικό πλαίσιο με ροζ girly γράμματα έχει την καλοπροαίρετη συμβουλή για αρχάριες, ενώ σε δεύτερο πλαίσιο την επισήμανση πως "πολλά από αυτά (τα sex toys) ίσως έχουν λίγο επιθετική εμφάνιση που, αν είσαι πρωτάρα, ίσως σε αποτρέψει από το να τα χρησιμοποιήσεις..." την οποία θεωρώ μισή, γι αυτό επιτρέψτε μου να την συμπληρώσω λέγοντας " ... και τότε αλίμονό μας! Πώς θα πάρουμε τα λεφτά από τον διαφημιζόμενο εισαγωγέα;". 
 Α!δεν το είπα πριν; Ναι, το δισέλιδο δεν είναι γραμμένο από άδολο ενδιαφέρον για τον πλούτο της σεξουαλικής ζωής των γυναικών, δυστυχώς είναι μια εκτεταμένη διαφήμιση ενός και μόνο εισαγωγέα σεξουαλικών βοηθημάτων -όπως αποκαλύπτει η επισήμανση που αναφέρει το όνομά του με μικρά γραμματάκια στην ράχη του περιοδικού. 
Από την άποψη επομένως της αναγνώστριας-καταναλώτριας έχω μόνη μου και χωρίς βοήθεια ήδη διαπιστώσει ότι όλο το δισέλιδο είναι διαφημιστικό, η γλώσσα του κειμένου είναι παραπλανητική και οι περιγραφές γραμμένες έτσι ώστε να δικαιολογούν τις τιμές των προϊόντων. Αν και τώρα γνωρίζω όλα αυτά, ακόμα η ενημέρωσή μου είναι ελλιπής, διότι και στο απλούστερο άρθρο για την χρήση της μαντζουράνας υπάρχει παράγραφος με τις παρενέργειες ή τα αρνητικά της μαντζουράνας. Εδώ που είναι; Μήπως είμαι τυχερή κι έπεσα στα μοναδικά προϊόντα στον κόσμο που δεν έχουν ποτέ παρενέργειες και αρνητικά; Αν είναι έτσι τότε αυτοί που τα φτιάχνουν και τα διακινούν δεν είναι βιομήχανοι και έμποροι, είναι ευεργέτες της ανθρωπότητας. Αλλά μια που είναι απίθανο να συμβαίνει αυτό, να σκεφτώ εγώ κανα-δυό  αρνητικά; 
Κατά την γνώμη μου μέσα στο αφιέρωμα σε ένα ακόμα ειδικό πλαίσιο με γκρι χρώμα και μαύρα γράμματα,  έπρεπε να γράφει τουλάχιστον τα εξής:
 "1)Τα σεξουαλικα βοηθήματα είναι μηχανήματα 
   2)τα σεξουαλικά βοηθήματα είναι εθιστικά
   3)spoiler alert, ποτέ δεν θα βρεις ανθρώπινο μέλος που να αποδώσει όσο το βοήθημα" .


υπογράφει η Melusine.

Σχόλια

  1. Τι περίμενες παιδάκι μου; Άδολη πληροφόρηση από ένα έντυπο που οι 31 σελίδες έχουν ύλη και οι 109 διαφημίσεις; Και ας πούμε ότι θέλουν να το κάνουν για το καλό της ανθρωπότητας, βρε αδερφέ. Τι.. μια μάρκα έχει όλη η ανθρωπότητα?!!! Και μια και είμαι πολύ πονηρός.. Αυτός ο σωτήρ της ανθρωπότητας δίνει απόδειξη ή τα περνάει στα τζούφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτήν την λεπτομέρεια δεν την σκέφτηκα διότι με απασχολεί το ζήτημα ιδεολογικά, αλλά έχεις δίκιο, εδώ βρισκόμαστε στο σκέτο καταναλωτικό κομμάτι. Μια που οι αγορές είναι μέσω ιντερνετ, δεν αποκλείεται να εκμεταλλεύεται την αμηχανία των καταναλωτών που θα δυσκολευτούν να καταγγείλουν κάπου ότι παρέλαβαν δονητή χωρίς απόδειξη. Πού να το πουν χωρίς να εκτεθούν; Κανονικά πρέπει να υπάρχει απόδειξη και να λέει σε υποσημείωση "η απόδειξη ισοδυναμεί με εγγύηση καλής λειτουργίας του προϊόντος για ένα έτος από την ημερομηνία εκδόσεως".
      Πάντως εχω γνωστό μου άτομο που δεν μπορούσε να ανοίξει πάλι τις χειροπέδες που είχε βάλει στην φίλη του και τις έκοψε μόνος του με πριονάκι σέγας. Εννοείται, δεν ξαναδε την φίλη του, ούτε έκανε φασαρία στο παιγνιδάδικο.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γυναικολόγοι και σεξισμός (προσοχή, περιέχει περιγραφή σεξουαλικής παρενόχλησης)

«Ευαίσθητη περιοχή» με γεύση και άρωμα φράουλα.

Ο έρωτας στην εποχή των μειωμένων προσδοκιών